Boeken


Tips van Yola, praktische adviezen bij allergie en eczeem:
Yola de Vries is secretaris bij de Vereniging van Allergie Patiënten. Voor deze vereniging beantwoordt zij alle vragen over allergie die per post, telefonisch of per e-mail binnenkomen. Ook geeft zij tips in het omgaan met allergie.

Ook bemant Yola sinds het ontstaan van de VMCE de VMCE-Hulplijn. In het verenigingsblad van de VMCE heeft ze had eigen column: “Tips van Yola”. Hierin besteedt Yola aandacht aan allerlei tips over het omgaan met allergie en eczeem. Van het schoonmaken van radiatoren, tot hoe het huis te luchten of het haar te verven.

Yola de Vries is ervaringsdeskundige op het gebied van eczeem en allergieën.

“De tips van Yola” zijn nu gebundeld en in boekvorm beschikbaar. Yola de Vries heeft hiervoor een uitgever gevonden. De V.A.P. en de VMCE kunnen het boek voor leden en niet-leden tegen een gereduceerd tarief aanbieden.

Bestellen? Maak dan € 6,95 (leden) of € 8,95 (niet-leden) inclusief verzendkosten over op IBAN: NL 97 INGB 0005521939 t.n.v. Vereniging van Allergie Patiënten te Wijk aan Zee, onder vermelding van ‘Tips van Yola’ én uw adres.

Enkele voorbeelden uit de Tips van Yola:
U kunt op onderstaande regels klikken voor voorbeelden.

Allergie en erfelijke aanleg
Hoe groot is de kans dat een kind de allergie van de ouder(s) erft?
5 – 15 % Als geen van de beide ouder allergie heeft
25 – 35 % Als een broer of zus allergie heeft
20 – 40 % Als één ouder allergie heeft
40 – 45 % Als één ouder én broer of zus allergie heeft
40 – 75 % Als beide ouders allergisch zijn
De allergieën kunnen een generatie overslaan.
Als je het erft erf je niet de soort allergie, maar het risico om allergisch of atopisch te worden. Doordat het een generatie over kan slaan heb je niet echt veel aan deze wetenschap. Je kunt wel uit voorzorg al rekening houden met het feit van erfelijkheid en de slaapkamer voor de baby saneren. Dus geen tapijt, lamellen in plaats van gordijnen, geen huisdieren op de slaapkamer enz.
Vette zalf in was en wasmachine.
Mensen met een huidallergie of eczeem hebben vaak een zeer droge huid. Na meestal lang te hebben gezocht, is het dan prettig als je een vette zalf hebt gevonden die je huid vet houdt. Alleen komt er dan een groot probleem naar voren: het vet in je wasgoed en wasmachine. Door veelvuldig gebruik van vette zalf worden je kleding en wasmachine verzadigd door een vette laag. Een hulpmiddel om dit te voorkomen is soda. Als je de ‘vette’ was – beddengoed en kleding – in de wasmachine doet, voeg dan een klein kopje soda toe. Daarnaast is het aan te bevelen ongeveer één maal per maand een grote hand soda in de wasmachine te doen en zonder wasgoed te wassen op 90°C; het vet lost zo op en kan de wasmachine niet meer aantasten. Bij ernstige vetaanslag kun je de handeling nogmaals herhalen.
Handeczeem
Als je handeczeem hebt dien je na elke wasbeurt je handen weer in te smeren. ‘s Nachts kun je je handen insmeren en dan katoenen verbandhandschoenen aandoen, zodat de crème/zalf goed in kan trekken zonder dat je alles onder de crème smeert. Als je bij je arts/specialist een recept voor de verbandhandschoenen vraagt, worden ze door de ziektekostenverzekeraars vergoedt. Mensen met handeczeem proberen hun handen zoveel mogelijk te sparen door zeep te gebruiken die de minste klachten geeft, en door het dragen van huishoudhandschoenen bij huishoudelijke klusjes. Maar… als je deze mensen vraagt welke shampoo ze gebruiken, kijken ze je vreemd aan en zeggen: ‘Ik heb eczeem aan mijn handen, niet op mijn hoofd!’ Dan zeg ik:’Je wast je haar toch met je handen? Dan moet je dus ook rekening houden met de soort shampoo waarmee je het haar wast.’ Ikzelf ga 1x per week naar de kapper om mijn haar te laten wassen. Misschien is er bij jou in de buurt een kappersschool; dan kun je voor weinig geld je haar laten wassen. Zo belast je de handen niet.
Neem wel je eigen shampoo mee (bijvoorbeeld Neutral® of een andere hypoallergene shampoo)!

 

Indien u nu lid wordt, krijgt u na betaling van de contributie, gratis het boekje Tips van Yola toegezonden. Als u, als lid van onze vereniging, een nieuw lid heeft aangeworven, krijgt u tevens gratis het clipje tegen hooikoorts “Qi-clips” thuisgestuurd.

 

Onlangs hebben vier studenten van de opleiding HBO-V in Holland te Alkmaar een boekje “Allergie voor Kids” gemaakt. Hierbij hebben zij hun eigen ervaringen met allergie kunnen verwoorden. Het boekje is 26 pagina’s en bedoeld als uitleg van allergie voor kinderen.

Bestellen?
Maak dan € 4,95 (leden) of € 5,95 (niet-leden) inclusief verzendkosten over op:
IBAN: NL 97 INGB 0005521939
t.n.v. Vereniging van Allergie Patiënten te Wijk aan Zee
onder vermelding van ‘Allergie for Kids’
én uw adres.