Meest Gestelde Vragen


Hoe werkt de allergie test?
De 10 meest gestelde vragen over allergie en hun antwoorden.

Kan een allergie overgaan? Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie? Dit en nog meer vragen.
U kunt op onderstaande regels klikken en de antwoorden zien op de vragen.

1. Is een allergie erfelijk?
Vaak spelen erfelijke factoren een rol bij het ontwikkelen van een allergie. Is één van beide ouders allergisch, dan heeft het kind 50% kans op allergie. Hebben beide ouders last van allergie, dan is die kans zelfs 75%. Soms slaat een allergie een generatie over.
2. Is een allergie besmettelijk?
Nee, allergie is niet door contact of op een andere wijze van de ene persoon op de andere overdraagbaar.
3. Is een allergie iets psychisch?
Nee, een allergie wordt veroorzaakt door zogenaamde allergenen, stoffen die het immuunsysteem eigenlijk ten onrechte als vijandig beschouwt. Het gaat om stoffen die op zichzelf onschuldig zijn. Misschien is dat de reden dat sommige mensen denken dat een allergie een psychische oorzaak heeft, maar dat is dus nadrukkelijk niet het geval. Wel is het zo dat stress ervoor kan zorgen dat de symptomen die gepaard gaan met een allergische reactie verergeren.
4. Kan een allergie overgaan?
Soms gaat een allergie vanzelf over; mensen groeien er overheen. Vaak wordt een allergie na je dertigste wel minder, maar blijf je er in lichte mate last van houden. In sommige gevallen kan een allergie sterk verminderd worden of zelfs volledig genezen met een hyposensibilisatiekuur. Gedurende 3 tot 5 jaar krijgt de patiënt wekelijks (later maandelijks) injecties met een extract van de stof waarvoor hij allergisch is. Op deze manier wordt de patiënt minder gevoelig voor het allergeen. Een dergelijke kuur werkt niet voor alle allergenen.
5. Wat is de rol van hormonen bij allergie?
Een verhoogde hormonale activiteit kan de kans op allergie vergroten maar sommige vrouwen ervaren bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap weinig last van allergie. Er zijn allergieën die verband houden met de hormoonhuishouding. Is de puberteit eenmaal gepasseerd, dan verdwijnen de klachten soms. Pubers hebben bijvoorbeeld meer last van voedselallergie dan volwassenen. Vrouwen hebben meer last van allergie vlak voor de menstruatie.
6. Komen allergieën tegenwoordig meer voor dan vroeger? Speelt milieuvervuiling hierbij een rol?
Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat luchtverontreiniging allergieklachten zou veroorzaken of verergeren. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is echter nog niet geleverd. Immunologen denken dat de toename van het aantal allergiepatiënten in met name de westerse landen te maken heeft met de goede hygiëne, voeding en conditie. Ons afweersysteem is daardoor ‘verwend’ geraakt, het heeft weinig te doen. Vandaar dat het nu overgevoelig reageert op relatief onschuldige stoffen als pollen en huidschilfers van huisdieren.
7. In hoeverre is voeding van invloed op hooikoorts?
Hooikoorts-patiënten reageren soms allergisch op honing, omdat daar pollen in kunnen zitten. Verder kunnen patiënten met pollenallergie kruisallergenen ontwikkelen met voedingsmiddelen. Dit betekent dat iemand die allergisch is voor berkenpollen ook allergisch is voor bepaalde fruitsoorten (appel, perzik) of noten. Allergie voor graspollen kan een kruisreactie opleveren met rauwe groenten als wortel, bleekselderij of tomaat. De allergische reactie op dit voedsel manifesteert zich in de mond, in maag en darmen of op de huid.
8. Hoe kan het dat na een dagje strand hooikoorts erger lijkt te worden?
De pollenconcentraties in de lucht zijn op het strand lager dan in het binnenland. Het strand is dus een gunstige omgeving voor hooikoorts-patiënten. Wanneer deze na een dagje aan het strand ’s avonds naar huis het binnenland inrijdt, zijn de pollenconcentraties in de lucht het hoogst. Op dat moment zal de hooikoorts zich dus extra heftig manifesteren.
9. Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie?
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie die met het immunologisch afweersysteem te maken heeft. Intolerantie is een verzamelnaam voor de ongunstige reacties waarbij het immuunapparaat géén rol speelt. ‘Overgevoeligheid’ is dus een verzamelnaam voor allergieën en intoleranties.
10. Welke middelen zijn er om allergie te bestrijden?
In grote lijnen gaat het om vier soorten middelen. In de eerste plaats zijn er de antihistaminica. Deze worden vooral gebruikt in de behandeling van rhinitis (hooikoorts) en van alle jeukende huidletsels. Claritine (zelfzorgmiddel) en Aerius en Xyzal (receptmiddelen) zijn voorbeelden van krachtige antihistaminica. In de tweede plaats gaat het om natriumchromoglycaten. Deze worden gebruikt om bepaalde uitingsvormen van allergie te voorkomen (astma, rhinitis, conjuctivitis). In de derde plaats kennen we de zogenaamde bronchodilatoren. Deze worden met name in de behandeling van astma gebruikt om de luchtwegen te verwijden en de ademhaling te vergemakkelijken. Tenslotte zijn er corticosteroïden, dit zijn hormoonpreparaten die de allergische ontsteking kunnen remmen. Welk middel je het beste kunt gebruiken hangt af van de aard en de omvang van de allergieklachten. De huisarts of apotheek kan hierbij adviseren.

 

Meer over Allergie

Hoe werkt een Allergie onderzoek?

Allergie onderzoek

Een allergie is een overgevoeligheid voor één of meerdere stoffen. Er zijn twee soorten allergietesten. Lees hier meer over een willekeurig onderzoek in een ziekenhuis.

VUmc.nl

VUmc Onderzoek naar Allergiën (pdf)

Voor u is allergologisch onderzoek afgesproken. Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan of u allergisch bent en zo ja, waarvoor. Lees hier hoe het VUmc je onderzoekt als je na wilt gaan of je allergisch bent.

Onderzoek naar voedselallergie

Hier leggen we uit hoe deze test in zijn werk gaat en wat een voedselallergie bij kinderen inhoudt.