Soorten allergie


Verschillende soorten allergie
Allergisch? De Vereniging van Allergie Patiënten helpt!

Allergie is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen die allemaal worden veroorzaakt door eenzelfde ‘overdreven’ afweerreactie van het eigen lichaam.

De meest voorkomende soorten allergie zijn:
U kunt op onderstaande regels klikken voor meer informatie.

1. Allergische rhinitis:
een ontsteking van het neusslijmvlies, veroorzaakt door een allergie. Symptomen zijn onder andere een loopneus, niezen, neusverstopping, een geprikkelde keel, verstopte oren, rode tranende ogen, hoesten en hoofdpijn.
2. Hooikoorts:
seizoensgebonden allergische rhinitis, die wordt veroorzaakt door stuifmeel (pollen) van planten, grassen of bomen. Klachten zijn onder andere een loopneus, niezen, neusverstopping, een geprikkelde keel, verstopte oren, rode tranende ogen, hoesten, hoofdpijn, treden op in de bloeitijd van de plant, het gras of de boom.
3. Astma:
een chronische ontsteking van de luchtwegen waarbij de luchtwegen overgevoelig zijn voor prikkels. Mensen met astma hebben soms moeilijkheden met ademhalen, worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten.
4. Huisstofmijt:
een allergie voor de uitwerpselen en bijproducten van de huisstofmijt. De huisstofmijtallergenen komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen/gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig gelucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt (en dus ook het bijbehorende allergeen) voor. Klachten die voorkomen zijn o.a. veelvuldig niezen, benauwdheid, een loopneus, een verstopte neus, rode of tranende ogen.
5. Huisdierallergie:
in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het niet de vacht van huisdieren die een allergische reactie oproept, maar zijn het de allergenen in de huid (huidschilfers), het zweet, het speeksel en de urine van het dier. Symptomen zijn onder andere, niezen, een loopneus, prikkelende ogen of keel, een verstoorde nachtrust en vermoeidheid.
6. Contactallergie:
wanneer bepaalde stoffen, afkomstig van buiten het lichaam, na contact met de huid een allergische reactie veroorzaakt, is er spraken van een contactallergie. Er ontstaat een ontstoken huid. Heel veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken, onder andere, een onedel metaal als nikkel, conserveermiddelen, geurstoffen, planten, haarverf, lijm of geneesmiddelen en zalven.
7. Voedselallergie:
een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde allergenen in het voedsel worden gemaakt. De meest voorkomende allergische reacties op voedsel komen na het nuttigen van koemelk, een kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s, soja, een appel en sesamzaad.

Meest Gestelde Vragen